Sok háziasszonynak okoz gondot a szobanövények, balkonládák öntözése nyaraláskor vagy pár napos távollét esetén. Ha nincs aki átmenetileg átveszi ezt a szerepet, létezik egy nagyon egyszerű, önellátó öntözőberendezés, amely leveszi ezt a gondot a vállunkról.

A tenzió mérő eszközök a tenzióméterek működési alapelve a kerámia elem vízmolekula diffúziós tulajdonságán alapszik. Bővebben: https://agrismartgreen.com/talajnedvesseg/talajnedvesseg-mero-eszkozok-tenziometerek/

A talajban tárolt vizet a növények elhasználják, valamint a talajfelületről párolgás útján távozik. A vízmennyiség felhasználása többek között függ a növénytől a hőmérséklettől, páratartalomtól, a talajban tárolható vízmennyiségtől, a sótartalomtól, a talajszerkezettől is. Amikor szárad a talaj, a tenzióméter kerámia eleme átengedi a vizet a talajba a műszer belsejéből. Mivel a műszer zárt, a csökkenő vízmennyiség miatt a belső nyomás lecsökken, vákuum keletkezik.
Tulajdonképpen a kerámia elem érzékeli a talajban lévő víz mennyiségét és visszapótolja amikor csökkenni kezd. A tenzióméterben lévő víz nagyon kevés, ezért ha sokáig száraz körülötte a talaj és lecsökken benne a vízmennyiség egy bizonyos szint alá, akkor tovább mint műszer nem használható.

A vákum keletkezése azt jelenti, hogy fellép egy szívóképesség, amit felhasználhatunk arra, hogy a tenzióméter belsejéből az elhasznált vizet pótoljuk egy

víztartályból. Így egy külső energiaforrás nélküli automatikus öntözőrendszert hoztunk létre.
Pontosabban fogalmazva a működtető erőforrás maga a növény, pont annyi vizet fog használni a rendszer a víztárolóból, amennyire a növénynek szüksége van plusz a párolgási veszteségnek megfelelő mennyiséget is.

Hogyan működik?
A növény gyökere a talajból felveszi a szükséges vizet, amikor már annyi vizet elhasznált, hogy a talaj kiszáradt a kerámia elem kiengedi a vizet a belső teréből, ott vákuum azaz szívóerő keletkezik, ami a vékony csövön keresztül kiszívja a hiányzó vizet a víztározó edényből. Egy víztárolóból több növényhez tartozó kerámia szívócsúcs is megtáplálható.

Használati utasítás:

  1. Vegyük le a kupakot a csúcsról, áztassuk be néhány órára, fontos, hogy teljesen lepje el a víz az alkatrészt.
  2. Töltsük meg teljesen vízzel a kerámia elemet, tegyük vissza kupakot. Ügyeljünk a kupak légmentes záródására!
  3. A megöntözött növény talajába tegyük bele a kerámia elemet, teljesen legyen a talajban.
  4. A cső végét tegyük bele egy vízzel megtöltött üvegbe vagy flakonba. Célszerű egy farúdhoz gumizni a cső végét, stabilabban lehet pozicionálni az edényben. Lényeges, hogy légmentes csatlakozásnak kell lennie a kerámia csúcs és a víztároló között.

Próbáljuk rendszeresen után tölteni az edényt, ha nem sikerül és levegőt szív a kerámia csúcs, akkor az áztatással kezdve (1. pont) kell újból beüzemelni a rendszert.

Van olyan változata ennek az öntözési módszernek, amikor a kerámia csúcsot egy műanyag flakonra lehet csatlakoztatni és azt flakonostul beleszúrni a növény talajába. Előnye, hogy a légmentesség automatikusan teljesül, nem kell előre beáztatni a kerámia elemet, a kis túlnyomás miatt a megszakításmentes vízellátottság biztosítva van a növénynek. Hátránya, hogy a flakonra záródás nem mindig szivárgásmentes, próbálgatni kell milyen flakonnal működik jól, a kicsi túlnyomás miatt bizonyos növények esetében túlöntözés veszélye felléphet, valamint nem egészen esztétikus a megjelenése.

 

Létezik a flakonra csavarható öntözőfej kerámia nélküli változata. Ez a változat nem rendelkezik önszabályozó képességgel, a perforáción egyszerűen kifolyik a víz, nagy valószínűséggel túlöntözve a növényt, illetve eltávozik a víz a tároló alján. !! Ne használjon ilyet a növények öntözésére!!.

Fontos!
Csak a jó minőségű kerámia elemmel ellátott szívócsúcs fogja a folyamatos nedvesség egyensúlyt automatikusan ellátni a növényeink számára!

A tenzióméter elvű öntözés felső kategóriája az osztrák Blumat tenzio-vezérelt öntözés-szabályozó rendszere.

Ez a rendszer egy kisnyomású vízforrást használ, ami származhat vízcsapról nyomáscsökkentővel vagy egy megemelt pozícióban tartott tartályból, amiből a gravitáció hatására folyik ki a víz.
A rendszer szíve a tenzió-szelep, amely a kerámiacsúcsban keletkező szívóerőt használja. Amikor a tenzió emelkedik a talajban lévő vizellátás javulásakor, egy vékony műanyag csövet présel össze, elzárva a vizet. Illetve amikor szárad a talaj és a tenzió csökken elengedi a cső szorítását, amivel az öntözővíz kifolyását engedélyezi. A szelep tetején van egy szabályozógomb amivel az öntözés beszabályozható.

Több növény is öntözhető egyszerre a tenzió-szelep alkalmazásával, ha a szabad kifolyású csővéget meghosszabbítva néhány szabályozható csepegtetőgombát táplálunk vele.
Egy nagyobb gyökérzetű növény alapos öntözése is megoldható egy ilyen összeállítással, amelynél pl. a növény töve körül 3 pontban helyezünk el a csepegtetőgombákat.

Tanácsadás és árajánlat: kalla.tibor(kukac)tmarkt.hu