340% Terméseredmény Precíziós Öntözésvezérléssel.

340% Terméseredmény Precíziós Öntözésvezérléssel.

 

Miért érdemes az AgriSmartGreen Precíziós Öntözés-vezérlőt használni az öntözéssel termelő gazdálkodásokban? A válasz röviden: a termésbiztonságért, a termésmennyiségért és a vízmegtakarításért! A prioritási sorrendet a körülmények sokszor rögzítik, de kedvező körülmények között akár választási lehetőségek is adódhatnak.

 

Az AgriSmartGreen öntözésvezérlő állomáson a felhasznált szenzorok és az alkalmazott vezetéknélküli IoT mérőállomások lehetőséget adnak a termeléshez kapcsolódó kritikus öntözési események mintavételezésére, az adatok tárolására, elemzésére, felügyeletére.

Köszönhetően a folyamatos adatáramlásnak, mintegy belelátunk a talajba, a vízállapotok alakulásába, a mért értékeken alapuló öntözési, művelési folyamatok döntéselőkészítése egyszerűbben kivitelezhető.

 

A jelenlegi gyakorlati tapasztalatok azt mutatják, ha a termelő véleményére vagy a hagyományos (nem szenzoralapú) mérési módszereikre alapozzuk az öntözési döntéseket, akkor vagy alulöntözés és rendszerint terméskiesés keletkezik, vagy túlöntözés és így költségnövekedés, vízpazarlás jön létre.

 

A megfelelő valós adatok nélküli öntözés vezérlés olyan, mint egy nagyon sáros szélvédőjű autóval közlekedni az országúton: életveszélyes!

 

A száradó talajban szenzorral mérhető egyik életmentő adat a növényre jellemző vízstressz pont, amit túllépve a növény egyre nehezebben tud vizet felszívni a talajból. Az öntözéses termelés esetében ez a támpontja a START parancsnak az öntözés elindításához.

 

A másik költségkímélő adatot a gyökérzóna-specifikusan telepített talajnedvesség érzékelő szolgáltatja, ez arra szolgál, hogy a gyökérzóna talajspecifikus víztartási határának elérésekor detektálja az öntözési STOP szükségességét, megakadályozva, hogy a víz a gyökérzóna alá szivárogjon az oldott tápanyagokkal együtt. Ez talajvédelmi szempontból is fontos tulajdonság.

 

Az öntözésvezérlő állomás műszaki felépítése és a működési elv leírása megtalálható itt. (Link: ASH04 Mérőállomás működési leírása)

 

 

 

 

 

 

 

Az elmúlt 4 évben 14db pilot öntözésvezérlő állomást telepítettünk több termelőnél az orzságban a öntözésvezérlési módszer validálására a gyakorlati termelésben. A termelők által közölt adatok alapján készítettünk egy kimutatást a releváns pilot terméseredményekről.

 

 

Terméseredmények: Vöröshagyma

A legtöbb pilot kísérlet hagyma öntözésben történt, a legkiemelkedőbb terméseredmények is itt születtek.

 

Helyszín1

Termelési Év Learatott termés (t/ha) KSH országos átlag (t/ha) Termésnövekedés az átlaghoz képest (%)
2021 100 t/ha 29.07 337%
2022 75 t/ha 31.87 235%
2023 91.3 t/ha nincs adat 286% (2022)

 

A 2023 évi eredményről a termesztett hagyma-fajta szerinti kimutatás is készült, az alábbi grafikon tartalmazza:

 

 

 

 

 

Terméseredmények: Fokhagyma

 

Helyszín2

Termelési Év Learatott termés (t/ha) KSH országos átlag (t/ha) Termésnövekedés az átlaghoz képest (%)
2022 13 6.33 205%

 

 

 

 

Terméseredmények: Zöldborsó

 

Helyszín3

Termelési Év Learatott termés (t/ha) fajtánként KSH országos átlag (t/ha) Termésnövekedés az átlaghoz képest (%)
2023 6.2

8.1

8.2

7.3

4.5 (2022) 140%

180%

182%

162%

 

 

Terméseredmények: Ipari Paradicsom

Helyszín3

Termelési Év Learatott termés (t/ha);

fajtánként

Learatott Brix

szárazanyag (%)

Országos átlag hozam (t/ha) Országos Brix átlag

(%)

Eredménynövekedés az átlaghoz képest.

Hozam, Brix

2023 67

80

94

6.3

5.8

5.1

61.9 (2022) 5 (2022) 108%; 126%

129%; 116%

152%; 102%

 

 

A fenti pilot területeken az öntözés változatos gépparkkal, mint mikroöntözéssel, csepegtető szalaggal, lineárokkal, dobbal történt. Minden helyszínen az öntözés emberi beavatkozással van elindítva és megállítva, automata rendszer az egyik helyszínen sincsen még kiépítve.

 

Az öntözés kontrollja a mérések grafikus megjelenítésének a vizsgálata alapján manuálisan történtek.

A grafikonokról leolvasható az idő függvényében a talajnedvesség státusza, változása, látható a növényi stressz becslésére szolgáló szenzor-paraméter, és a gyökérzóna víztelítettsége is.

 

A terméseredmények tapasztalatai szerint az öntözésvezérlő rendszert úgy lehet eredményesen használni, ha az öntözésért felelős személy rendszeresen vizsgálja a mérések grafikonján a vízállapot paramétereit, valamint a várható csapadék előrejelzését is figyeli és ezek alapján hoz döntést a termelési szempontból kívánatos öntözési ütemezés kontrolljáról.

 

 

Az öntözés csak egyik eleme a termelésnek, az egyéb tényezőket is folyamatosan felügyelni kell. Ismerve az egyes termelőket és a helyszíneket, a tapasztalatok alapján elmondható, hogy csak a megfelelő talaj, tápanyag, növényvédelem esetén érhető el a kimagasló termés.

 

Öntözés = Termésbiztonság

Az AgriSmartGreen öntözés vezérlő rendszer legnagyobb előnye nem csak a megnövekedett termésmennyiségben keresendő. Gazdasági, túlélési szempontól sokkal fontosabb a termésbiztonság megtartása a rossz időjárási körülmények esetén is, mint pl. a 2022 évben.

Az aszályos 2022 évben a vöröshagyma terméseredményében jól látható csökkenés lépett fel, sok esetben nem volt víz volt a csatornában, fizikailag nem lehetett öntözni. De az egész szezont figyelembevéve a végeredmény (75t/ha) még bőven hozott termelési profitot a konyhára.

 

Deficit öntözés = Víztakarékosság terméscsökkenés nélkül

Világhírű magyar származású Dr. Selye János orvosprofesszor, a stressz elmélet kidolgozója állította: „A STRESSZ AZ ÉLET SAVA-BORSA”.  Másik híres megállapítása: „A STRESSZMENTES ÁLLAPOT CSAK A HALÁL”. A stressz kapcsán a legtöbb ember negatív dologra gondol, pedig mint Selye professzor munkáiból kiderül, a stressz az alkalmazkodóképességet így a túlélési esélyt javítja, sőt a teljesítményt is fokozza. A stressz minden élet velejárója, a növényeké is. A deficit öntözés módszere a növényt enyhe vízhiány stressz állapotba juttatva kényszeríti gyorsabb gyökérzet-fejlődésre, kevesebb öntözővíz felhasználással. A szakirodalomból származó kísérletek tapasztalatai alapján a kevesebb víz ellenére történő termés minőségjavulás a növényi gyökér működésével magyarázható.

 

A száradó gyökérzóna azt eredményezi, hogy több víz és tápanyag felvételre alkalmas hajszálgyökeret kezd fejleszteni a növény, a stressz állapot elkerülésére, tehát keresik a vizet a gyökerek. Ezek az új gyökerek a nagyobb talaj-térből több kioldódott tápanyagot tudnak majd felvenni, amikor az adott gyökérzóna újból öntözésre kerül, így javul a termés beltartalma, minősége, sokszor a mennyiség csökkenése nélkül.

A vegetatív ciklus elején a reproduktív fejlődéshez biztosítani kell a megfelelő vízellátottságot, majd amikor a növény elérte a megfelelő vegetációs állapotot, a deficit öntözés alkalmazásával a termésképzés szakasz eredménye a deficit-eseményekkel fokozható.

 

Az AgriSmartGreen precíziós szenzorai elegendően pontosak ahhoz, hogy a még kíméletes stressz állapotát differenciálni tudjuk a halálos stressztől és a biztonságos növényspecifikus határérték elérésekor az öntözést újraindítva a megfelelő időpontban a szükséges vízellátottságot helyreállítsuk.

 

Összefoglalva a rendszer előnyeit

  • Termésbiztonság, ha az öntözési körülmények valamennyire fenntarthatóak a szezonban.
  • Kedvező időjárású, vízállású években jelentős termésnövekedés.
  • Növényspecifikus vízstressz jelentősen csökkenthető a termelési szezonban.
  • A rendelkezésre álló vízkészlethez igazítható öntözési program kivitelezhető.
  • Nincs túlöntözés, vízpazarlás, a vízbázis szennyezése a gyökérzóna alá leszivárgó Nitrogén tartalmú öntözővízzel.
  • Környezeti paraméterek, talaj állapot mintavételezett, adatbázisban tárolt adatai elérhetők az utólagos elemzéshez.
  • Deficit öntözés szakszerű alkalmazása esetén akár 50% vízmegtakarítás elérhető,elhanyagolható vagy nem is jelentkező terméscsökkenés mellett, lényegesen jobb beltartalmi tényezők mellett.

 

Author: Csaba Tóth PhD, electrical engineer, precision farming engineer

T-Markt Kereskedőház Kft.

2013 Pomáz Határ u 5/A
0626-525-500
www.agrismartgreen.com